B O R O S S Z E K R É N Y

Ismeretségi körömből érkezett a felkérés, egy viszonylag kis helyet igénylő, bor tárolására alkalmas szekrény elkészítésére. Méretéből és kivitelezéséből adódóan a szekrény a funkcionalitáson túl, esztétikai megjelenésével az egyre jobban terjedő igényes bortárolás, és az egyre könnyebben elérhető minőségi bor, mint mindennapi luxuscikk megfelelő bemutatására, tárolására szolgál. A megrendelőim igényes otthonukban (nappaliban, étkezőben) „boros-pince” hangulatot kívánnak kialakítani. Elkészítésnél fontos szempont a kemény, tömörfából való masszív szerkezet, melyben jól elrendezett formában tárolható a 60-100 palacknyi borkészlet, valamint a népi hagyományokból merített faragott díszítés, amely hangulati elemként megjelenve, a múlt szimbólumait idézi fel a mai kor kívánalmainak megfelelően.

Műszaki leírás:

Magasság: 100 cm       Szélesség: 70 cm          Mélység: 40 cm           Súlya: 30 kg     Anyaga: tölgy / dió / cseresznye

A szekrény oldalai keret szerkezetbe foglalt faragott lemezek, amik végtelenített folyondár mintát mutatnak, melyek az alaphoz és a tetőhöz csapolással csatlakoznak. Szemből a frontfelület szintén keret-szerkezetű, melynek a hosszabbik oldalai faragottak. Ez a megoldás merevíti a szekrény oldalirányú kilengését. A stabilitást tovább erősíti, az oldalakba és a tetőbe mart hornyokba helyezett hátfal. Az alsó és felső korpusz, mart profilú lécekkel van beszegve. A szekrény tetején a faragott deszkalap (korona) csapokkal, a szállítás könnyítése érdekében bontható módon kapcsolódik. A szélességében toldott polcok felületét, a jellemző palackméretnek megfelelő távolságban gurulás gátló konzolok tagolják. A lábak csavar kötéssel vannak rögzítve. A szekrény, natúr színben vagy pácolva, az egységes színhatás elérésével készül. A híg politúr és a méhviaszos átdörzsölés adja a felület bársonyos fényét és kellemes tapintását.

A szekrénykével, esztétikus, hangulatos enteriőr alakítható ki, így járulva hozzá a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséhez.